Reinstallation of CCM fails. Here is the solution

I uninstalled CCM from my Connections deployment, and needed to reinstall it. When I ran Installation manager to install CCM, it failed; looking in the install.log under c:\IBM\Connections (my installation directory), I found this:

RUN: “C:\temp\5.2.1-P8CPE-WIN.EXE” -i silent -f “c:\IBM\Connections\tmp\ce_silent_install_windows.txt”
+ “C:\temp\5.2.1-P8CPE-WIN.EXE” -i silent -f “c:\IBM\Connections\tmp\ce_silent_install_windows.txt”
Exit code: 0
RUN: “C:\temp\5.2.1.2-P8CPE-CLIENT-WIN-FP002.EXE” -i silent -f “c:\IBM\Connections\tmp\ceclient_silent_install_windows.txt”
+ “C:\temp\5.2.1.2-P8CPE-CLIENT-WIN-FP002.EXE” -i silent -f “c:\IBM\Connections\tmp\ceclient_silent_install_windows.txt”
Exit code: 0
Replace place holders in template file [c:\IBM\Connections\lib\filenet\FNCS-2.0.0.0-windows_SilentInstall.properties] to new file [c:\IBM\Connections\tmp\FNCS-2.0.0.0-windows_SilentInstall.properties].
RUN: “C:\temp\IBM_CONTENT_NAVIGATOR-2.0.3-WIN.exe” -i silent -f “c:\IBM\Connections\tmp\FNCS-2.0.0.0-windows_SilentInstall.properties”
+ “C:\temp\IBM_CONTENT_NAVIGATOR-2.0.3-WIN.exe” -i silent -f “c:\IBM\Connections\tmp\FNCS-2.0.0.0-windows_SilentInstall.properties”
Exit code: 2000
RUN: “C:\temp\IBM_CONTENT_NAVIGATOR-2.0.3.5-FP005-WIN.exe” -i silent -f “c:\IBM\Connections\tmp\FNCS-2.0.0.0-windows_SilentInstall.properties”
+ “C:\temp\IBM_CONTENT_NAVIGATOR-2.0.3.5-FP005-WIN.exe” -i silent -f “c:\IBM\Connections\tmp\FNCS-2.0.0.0-windows_SilentInstall.properties”
Exit code: -1
ERROR: FileNet [fncs] installer [IBM_CONTENT_NAVIGATOR-2.0.3.5-FP005-WIN.exe] failed, exit code [-1]:

Seems Filenet installed correctly but Content Navigator no, there are two lines that caught my attention, those highlighted in red; the exit code of ICN 2.0.3 and of ICN 2.0.3 FP5. The last one is pretty clear, means an error, the first one is more mysterious for me, I don’t know what an exit code 2000 means.
The result of this is that Filenet and Content Navigator does not install, but in the list of installed programs in Windows you see Filenet. Pretty strange, no?

So I dug a bit deeper and under c:\IBM\Connections i found a directory FNCS that contained only a subdir “logs”, in which there were two files:
IBM_Content_Navigator_2.0.3_InstallLog.log and IBM_Content_Navigator_2.0.3_FP005_InstallLog.log.
Opening the latter, the cause of the error is very clear, it says:
Status: FATAL ERROR
Additional Notes: FATAL ERROR – Wed Dec 23 19:08:08:145 [ERROR] The install was aborted for the following reason: You must install IBM Content Navigator, Version 2.0.3.[0-4] before you can install the Fix Pack.
So seems it has not installed ICN 2.0.3, and looking at the first log I found this:
Status: FATAL ERROR
Additional Notes: FATAL ERROR – Wed Dec 23 19:07:09:782 [ERROR] The install was aborted for the following reason: The installer found the current version of IBM Content Navigator 2.0.3. Please uninstall and reinstall the application to fix the installation.
I was puzzled, how could the installer find an instance of ICN already installed?
A chat with a friend from IBM, the excellent Chad Scott, who had the same problem, turned out to be very useful; he told me this:
“FNCS 2.0.3 installation failed. The IBM_Content_Navigator_2.0.3_InstallLog.log says “The installer found the current version of IBM Content Navigator 2.0.3.”. As I know, FNCS 2.0.3 installer will check a registry file called “.com.zerog.registry.xml” before installation, if installer finds FNCS information in this xml file, it will report an error and exit. So I believe FNCS information has been written in this file at the first time you installed Connections with CCM. At the second time you tried, FNCS installer detected this information and exited directly.

So I went in C:\Program Files (x86)\Zero G Registry and found the file there. I opened it and indeed there were references to Filenet in there.
I cleaned it so that the file looked like this
<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<registry install_date=”2015-12-23 10:59:40″ version=”1.1″ last_modified=”2015-12-28 16:11:58″>
<products>

</products>
<components>

</components>
</registry>

Then I ran regedit, went in HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Unistall and there were two references to Filenet and Content Navigator
2015-12-28_18-10-07
I deleted them, so that Filenet did not appear anymore in the installed programs list.

Finally, I ran again Installation Manager to add CCM to Connections and everything worked fine.

Thanks Chad for pointing me in the right direction!

Advertisements

One thought on “Reinstallation of CCM fails. Here is the solution

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s